Tommy Hilfiger en ethical kleding

2023-06-06
To Be Dressed

Tommy Hilfiger is een bekend en populair kledingmerk dat zich net als Floris van Bommel richt op luxe. Maar wist je dat ze ook aandacht besteden aan het milieu, het klimaat en het welzijn van mens en dier? In dit artikel vertellen we meer over de geschiedenis van Tommy Hilfiger en hun inzet op ethische praktijken.

Historie

Tommy Hilfiger is een Amerikaans kledingmerk dat al sinds 1985 bestaat. Het is opgericht door Daniel Grieder en de oprichter, Thomas Jacob Hilfiger, is een Amerikaanse modeontwerper. Naast kleding produceert Tommy Hilfiger ook parfums, meubels en brillen. Onder het merk Tommy Hilfiger vallen ook submerken zoals 'Hilfiger Denim', 'Tommy Girl', 'True Star' en 'first PLACE'. Daarnaast heeft Tommy Hilfiger samengewerkt met diverse bekende merken en namen, waaronder Disney, Shawn Mendes, Miffy (Nijntje), Zendaya en het Formule 1-team. Ze hebben vestigingen in verschillende steden over de hele wereld, met hun hoofdkantoor in Amsterdam. Dus als je ooit in het buitenland bent en een Tommy Hilfiger-winkel wilt bezoeken, weet je nu waar je moet zijn.

Rana Plaza

Je hebt misschien gehoord dat in de kledingindustrie soms ethische kwesties spelen, van de manier waarop kleding wordt geproduceerd tot de behandeling van werknemers. Een voorbeeld hiervan is de ramp in Rana Plaza. In 2013 stortte een kledingfabriek in, waarna er een overeenkomst werd gesloten tussen internationale vakbondsfederaties en meer dan tweehonderd kledingmerken, waaronder ook Tommy Hilfiger. Deze overeenkomst heeft tot doel de veiligheid van kledingarbeiders te waarborgen in de kledingproductie.

Milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden

Tommy Hilfiger krijgt een beoordeling van 3 op een schaal van 1 tot 5 wat betreft hun inzet voor het milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Ze maken gebruik van organisch katoen en proberen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar ze zijn nog niet op het gewenste niveau. Wat betreft arbeidsomstandigheden, streeft Tommy Hilfiger naar het versterken van vrouwen door middel van werkstandaarden die veiligheid, gezondheid, een leefbaar loon en andere rechten beloven. Ze proberen ook de lonen te verbeteren, maar het is nog niet duidelijk of deze lonen leefbaar zijn. Tommy Hilfiger heeft maatregelen genomen om mensen te beschermen tegen de impact van COVID-19. Ze hebben ook een beleid voor dierenwelzijn dat gebaseerd is op de 'Five Freedoms', en de implementatie hiervan gaat de kant op. Toch gebruiken ze nog materialen zoals echt leer, wol en dierenhaar in hun producten. Echter, ze gebruiken geen bont, dierenhuiden of angora. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden als je ervoor kiest om bij Tommy Hilfiger te winkelen.